Wednesday

Lemmings

Αβασάνιστα, Άσπρα κι Άμυαλα
(Αρχική δημοσίευση: Φεβρουάριος 2002, Computer Games Magazine #20)

“Η πελώρια άσπρη μάζα των τρωκτικών προχωρούσε με αργούς ρυθμούς προς την άκρη του απότομου γκρεμού. Από κάτω ακουγόταν ο βρυχηθμός του ορμητικού χείμαρρου, τα βίαια νερά του τόσο αμείλικτα που θα μπορούσαν να πνίξουν έναν ολόκληρο ελέφαντα, πόσο μάλλον μια ορδή από αυτά τα μικρά και χνουδωτά, άκακα πλάσματα. Παρόλα αυτά, τα χαριτωμένα Lemmings σερνόντουσαν ολοένα και πιο κοντά, όλα τους με μια έκφραση απάθειας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους… ‘Ρε, συ…πού πάμε;’ ρώτησε ένα Lemming το διπλανό του που ήταν παχουλό και αγκομαχούσε ενώ πάσχιζε να κρατηθεί μέσα στο κοπάδι. ‘Δεν ξέρω,’ απάντησε εκείνο λαχανιασμένο. ‘Όπου πάνε και οι άλλοι…’.”

Το Lemmings της DMA Design κυκλοφόρησε αρχικά το 1991 από την Psygnosis για την θρυλική Amiga που τότε ήταν στην καλύτερη ίσως εποχή της. Τα Lemmings σας (τα οποία είχαν τόση χάρη στις κινήσεις τους, παρά τα λιγοστά pixels που αποτελούσαν το σώμα τους) ξεκινούσαν την πορεία τους από ένα σημείο της πίστας με σκοπό να φτάσουν την έξοδο για το επόμενο επίπεδο. Ανάμεσα όμως στις δύο πόρτες, μεσολαβούσαν κάθε λογής εμπόδια- από λίμνες και τοίχους μέχρι τρυπάνια και λαίμαργα πλάσματα. Τα Lemmings αναπόφευκτα πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο…εκτός και αν τα λυπηθείτε και τα βοηθήσετε, αναθέτοντας σε μερικά από αυτά από μια συγκεκριμένη εργασία από τις οκτώ διαθέσιμες: ένα μπορεί να χτίσει μια γέφυρα, κάποιο άλλο να σκάβει το χώμα ενώ κάποιο άλλο σκαρφαλώνει μια κάθετη πλαγιά για να βρει τρόπο να προχωρήσουν οι φίλοι του στην συνέχεια. Κάθε πίστα (η οποία ήταν διαφορετική από την επόμενη τόσο στο σκηνικό όσο και στην δυσκολία του) απαιτούσε να σώσετε ένα ποσοστό των Lemmings για να προχωρήσετε στο επόμενο. Αν δεν τα καταφέρνατε και είχατε περισσότερες απώλειες από τις επιτρεπτές, έπρεπε να αρχίσετε πάλι από την αρχή και να αναθεωρήσετε την στρατηγική σας: να μην χτίσετε μια γέφυρα πάνω από τα μαχαίρια που κόβουν σε φέτες τα Lemmings σας, αλλά να σκαρφαλώσετε την κολώνα από την άλλη μεριά ή να σκάψετε από κάτω από την παγίδα ή κάτι άλλο που θα σκαρφιστείτε.

“Ξαφνικά, κι ενώ τα πρώτα άμυαλα τρωκτικά έπεφταν στριγκλίζοντας στα κοφτερά βράχια από κάτω τους, το παχουλό Lemming σταμάτησε καθώς έπαθε κάτι πρωτόγνωρο στην ζωή του: σκέφτηκε κάτι! Με μηχανικές κινήσεις και χωρίς να καταλαβαίνει καλά- καλά τι του συμβαίνει, άρχισε να βγάζει πλακάκια από ένα σακίδιο που εμφανίστηκε στην πλάτη του και, ξεκινώντας από την άκρη του γκρεμού, βάλθηκε να χτίσει μια γέφυρα πάνω από τον ορμητικό ποταμό. Παράλληλα, δύο άλλα Lemmings είχαν κινηθεί σαν να τα κατεύθυνε κάποιο αόρατο χέρι και σαν αλλόκοτες μαριονέτες είχαν περικυκλώσει το παραξενεμένο τσούρμο- εμποδίζοντάς το να προχωρήσει στον χαμό του…”

Πράγματι, αν κάποιο από τα παιχνίδια της χρυσής δεκαετίας χαρακτηριζόταν από την απλότητά του, τότε αυτό ήταν το Lemmings. Μια καθαρά εγκεφαλική πρόκληση, το θρυλικό αυτό παιχνίδι κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια κοινότητα φανατικών παικτών που ακόμα και σήμερα ασχολείται με το πώς θα κάνει τα μικρά πλασματάκια να φτάσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Κάτι που βοήθησε σίγουρα στην διάδοση του παιχνιδιού (κι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται ποτέ) ήταν η έλλειψη βίας: ένα παιχνίδι που οι γονείς εμπιστεύονταν για τα μικρά τους, ειδικά την εποχή που ο χώρος άρχιζε να αναπτύσσεται, ήταν αναπόφευκτο να γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία.

Τόσο μεγάλη επιτυχία, που το 1991 είχε κυκλοφορήσει ήδη η έκδοση για τους Mac και τα pc. Και φυσικά ακολούθησε μια επίθεση παρόμοιων τίτλων από την Psygnosis που για να ‘μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι’ (ΤΜ), καλό θα ήταν να αναφέρουμε- έστω κι επιγραμματικά: το Oh No! More Lemmings το 1991, το Holiday Lemmings και το Lemmings 2: The Tribes το 1993, το Lemmings Chronicles το 1994, το Lemmings 3D το 1995, το Lemmings Paintball το 1996, το Lomax το 1997 και το Lemmings Revolution το 2000. Στην ουσία, η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού παρέμενε η ίδια και αυτό ήταν που βοήθησε σε όλες αυτές τις συνέχειες του Lemmings να τα πάνε τόσο καλά: από τη μία μπαίνει το τσούρμο με τα άμυαλα Lemmings, από την άλλη περιμένει ανοιχτή η έξοδος κι εσείς πρέπει να βοηθήσετε τα Lemmings να προσπεράσουν τα εμπόδια που μεσολαβούν. Μερικά από τα παιχνίδια παρουσίασαν νέες λειτουργίες (το Super-Lemming, τα Lemmings- αστροναύτες και μάγους και πολλά ακόμα ξεκαρδιστικά ‘επαγγέλματα’ με απολαυστικά animations), ενώ άλλα φρόντιζαν να συμβαδίζει η σειρά με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και έκαναν αλλαγές στην ξεπερασμένη πια μηχανή του παιχνιδιού- όπως το Lemmings 3D που μας έδωσε το προνόμιο να απολαύσουμε τα Lemmings στο μεγαλείο των τριών διαστάσεων. Δείγματα και demos από τον κόσμο των Lemmings μπορείτε να συναντήσετε (σε οποιαδήποτε μορφή) σε πάρα πολλά συστήματα και πλατφόρμες. Amiga, Acorn Archimedes, Amstrad 464, Atari ST, Commodore C 64, Commodore Amiga 2000, Macintosh, Sinclair Spectrum 128k, Sinclair Spectrum 48k SAM Coupe, ZX Spectrum, PC, PC/Windows 3.x, PC/Windows32, PC/Linux, Atari Lynx, Nintendo Game Boy, NES, SNES, Sega Mega Drive (Genesis), Sega Master System, Sega Game Gear, Sony Playstation, 3DO, Amiga CDTV + CD32, Philips CDi, CDTV… Σας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα; Στα Lemmings κάτι λένε…

“Το άμυαλο κοπάδι πέρασε πάνω από τον χείμαρρο και άρχισε να ανηφορίζει άτσαλα στην χορταριασμένη πλαγιά που έσκυβε πάνω από τα θορυβώδη κύματα. Το παχουλό Lemming κοντοστάθηκε καθώς το πλησίασε ένας φίλος του. ‘Μα καλά, τι έκανες εκεί πίσω με τα πλακάκια;’ το ρώτησε. Το Lemming κοίταξε το άδειο σακίδιο στην πλάτη του, μετά την πρόχειρη γέφυρα πίσω του και κούνησε το κεφάλι του χαμογελώντας- όσο μπορεί να χαμογελάσει ένα Lemming τέλος πάντων. ‘Δεν έχω ιδέα…Απλά μου ήρθε…’.”

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα με τα Lemmings; Σχετικά πρόσφατα (μέσα στο 2000) κυκλοφόρησε το Lemmings Revolution ενώ στον χορό δεν αρνήθηκε να μπει τελικά και η βασίλισσα τον κονσόλων, το PlayStation της SONY. Η ίδια η Psygnosis ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα παιχνίδια για την γκρι κονσόλα. Στον κόσμο των mods και στον απύθμενο αυτό ωκεανό που λέγεται διαδίκτυο, τα Lemmings ζουν και βασιλεύουν ακόμα μέσα από δεκάδες freeware, shareware και abandonware: από το Pingus, έναν κλώνο του Lemmings γραμμένο σε Linux, μέχρι τον ανεπίσημο level editor που κυκλοφόρησε η VTM Software το 1998, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπορεί οι μεγάλοι τίτλοι της χρυσής εποχής να ξεπουλιούνται, να φθίνουν ή απλά να χάνονται στην θλιβερή αφάνεια, η μαγεία όμως παραμένει ζωντανή από τους αληθινούς φίλους τους και όχι από τις πολυεθνικές- από απλούς gamers σαν εσάς κι εμάς.

4 comments:

  1. To αγαπημένο μου! Αν κατάλαβα καλά είναι παλιό άρθρο; Κάτι γραφει μεσα για 'τωρα προσφατα, το 2000'.

    Για Bubble Bobble/Rainbow Islands υπάρχει κάτι??? :):):)

    ReplyDelete
  2. Τρέλλα αυτό το παιχνίδι. Ατελείωτο κόλλημα! Το έπαιζα σε cga τότε (πριν πάρω την vga κάρτα μου). Πόσο βρίσιμο είχαν φάει ορισμένα lemmings που δεν προλάβαινα να τα "σώσω" :P

    ReplyDelete
  3. Κελλυ: Ναι είναι παλιά άρθρα, έβαλα στους υπότιτλους την επεξήγηση "Αρχική Δημοσίευση..." για να γίνει ακόμα πιο σαφές. BB/RI δεν είχαν γραφτεί... τι να πω, όταν ανεβάσω όλα τα παλιά Flashbacks, σιγα σιγα, μπορεί να το ξαναπιάσω το άθλημα... :)

    AJK: Δηλαδή ΚΑΙ τα άφηνες να πεθάνουν, ΚΑΙ τα έβριζες απο πάνω;;;;

    ReplyDelete
  4. Εγώ πάλι είχα λιώσει τα Christmass Edition, με εκείνα τα ηλίθια κόκκινα Αγιοβασίλικα σκουφάκια που φωρούσαν!

    Πώς γινόταν ρε γαμώτο να φτιάχναν τόσο εθιστικά παιχνίδια τότε με γραφικά που θυμίζουν εικόνες bitmap (αν δεν ήταν όντως) και τώρα να βλέπεις της Παναγιάς τα μάτια και να φαίνονται όλα ίδια (κι εξίσου βαρετά);

    ReplyDelete

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ


1- Πατήστε σε μία από τις εικόνες, στην αριστερή στήλη
2- Διαβάστε
3- Αφήστε comment
4- Goto 1

Αν βρω χρόνο και δω ενδιαφέρον, θα ανεβάσω κι άλλα :) :)

Elite- Νόστιμοι ποιητές από το παρελθόν
Dungeon Master- Μπουσουλώντας στα μπουντρούμια
King's Quest- Φιλόδοξος νέος, αναζητεί στέμμα
Pirates- Πειρατικά αποκόμματα
Ultima- Αρχές, αξίες κι αρετές
Another World- Σε άλλο κόσμο ή στην φωλιά του κούκου;
Rogue- Τυχαία, γραμματιζούμενα γράμματα
Zork- Το λευκό σπίτι και τα αραχνιασμένα ντουλάπια
Defender of the Crown- Το Στέμμα και πώς να το υπερασπιστείτε
The ancient art of war- Παιχνίδια πολέμου κι έντεχνες επιθέσεις
Bard's Tale- Ο πράσινος βάρδος και η επιστροφή του ουίσκι
Lemmings- Αβασάνιστα, άσπρα κι άμυαλα
Shadow of the beast- Το κτήνος χτυπάει πάντα τρεις φορές
Pool of radiance- Η Ραδιενεργός λίμνη και τα χρυσά κουτάκια
Sim City- η πιο SIMαντική γένεση
Rick Dangerous- Η πλατφόρμα που εκδικείται κι ο κίνδυνος που δεν σώζει
Golden Axe- Το τσεκούρι πάνω στην οχιά θα πέσει
Speedball- Ανατροπή και θάνατος
Corruption- Διεφθαρμένες μαγνητικές περγαμηνές
Lost patrol- Πράσινη κόλαση και χαμένα παλικάρια
Civilization- Ο πολιτισμός του ενός ακόμα γύρου
Leisure Suit Larry- Πτυχιούχος Καρδιοκατακτητής παραδίδει μαθήματα σε παγκάκι
Street fighter- Η κληρονομιά του πρώτου πολεμιστή
Below the root-Ο μαγικός δενδρόκοσμος της Σοφίας και το Χαμένο Παιδί
Eye of the Beholder- Η τριλογία του μεγάλου ματιού
Head over Heels- Ζιγκ-Ζαγκ, Πόδια και Κεφάλι
Dune- Άμμος, Σκουλήκια και Δύο Φεγγάρια
Tron- Retronorton
Zak McKracken- Πώς να κερδίσετε το λαχείο και να σώσετε τον κόσμο
Heroes of the Lance- Οι ήρωες που βγήκαν από τους θρύλους
Total Eclipse- Πυραμίδα, Λειψυδρία, Κλειστοφοβία και Παγίδες
Quest for Glory- Ποιος θέλει να γίνει ήρωας;