Friday

Lost Patrol

Πράσινη Κόλαση και Χαμένα Παλικάρια
(Αρχική δημοσίευση: Νοέμβριος 2002, Computer Games Magazine #28)

TO ΓΡΑΜΜΑ

Αγαπημένη μου Άννυ,

Μάλλον προσπαθώ να ξεγελάσω τον εαυτό μου με τούτο δω το γράμμα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σε φτάσει ποτέ...ή μάλλον θα το πάρεις μαζί με τα πράγματά μου και μια διπλωμένη σημαία. Ίσως το γράφω για να ηρεμήσω κάπως και να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Ίσως επειδή αισθάνομαι κοντά σου έτσι. Και μόνο αυτή η σκέψη μπορεί να με λυτρώσει από αυτή την πράσινη κόλαση...

Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Έγινε ένα δυστύχημα. Επιστρέφαμε από μια ανούσια άδεια στη Σαιγκόν και το ελικόπτερο έπεσε. Απλά έπεσε...κάπου μέσα στις ζούγκλες του Ναμ. Εφτά βγήκαμε από τα συντρίμμια- έχουμε λίγα τρόφιμα και σφαίρες, ο ασύρματος έσπασε και η βάση μας στο Ντο Χοκ είναι κάπου 60 μίλια μακριά. Μαζί μας είναι ο λοχίας Weaver- δεν ξέρω αν θα καταφέρει να μας κρατήσει ζωντανούς. Στο ορκίζομαι, γλυκιά μου, μερικές φορές νιώθω ότι η ζούγκλα είναι ζωντανή και εδώ, στις ερημιές, η νύχτα ανήκει στους VC. Κάθε βήμα είναι πιο κοντά στην σωτηρία, αλλά θα περνάει ξυστά από τον θάνατο- νάρκες, ενέδρες, καταφύγια, περίπολα...Δεν ξέρω τι θα απογίνω. Και το μόνο που σκέφτομαι- η μόνη απορία που με βασανίζει δεν είναι γιατί έπεσε το καταραμένο ελικόπτερο...είναι γιατί ήρθαμε σε αυτόν τον πόλεμο... Και γιατί άφησα εσένα και τις κορούλες μας. Φίλησε τις για μένα απόψε.


Bob,
7 Ιουνίου 1966



TO ΥΠΟΜΝΗΜΑ

"Δεν είναι επίσημο ακόμα, αλλά μεταξύ μας κύριε λοχαγέ, οφείλω να αναφέρω τις πιθανότητες. Οι πιθανότητες λένε ότι όντως, το CHR-0041 από Σαιγκόν έπεσε. Το πού παραμένει άγνωστο- διεκόπη η επικοινωνία ενώ πετούσε δυτικά του Ντο Χοκ. Επιβάτες ήταν οι: Λοχίας Charlie Weaver και στρατιώτες William Blom, Robert Case, Harvey Moore, Richard Backman, David Cain, Juan Gomez. Η παρουσία των VC στην περιοχή είναι πολύ έντονη- δεν συστήνω να στείλουμε ομάδα διάσωσης: θα είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα και θα διακινδυνεύσουμε πολύτιμο έμψυχο και άψυχο υλικό. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να βρουν τον δρόμο μόνοι τους."

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το Lost Patrol της OCEAN κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 και η μεταφορά στα PC από τα 16bit έγινε από μια Astros Productions το 1990. Επιτρέψτε μου όμως να θυμάμαι το Lost Patrol όπως το έβλεπα από το μονιτορ 1084S και όχι το χάλι της VGA (που για κάποιον λόγο είχε μόνο 16 χρώματα αντί για 32). Η μουσική (εκείνη η απίστευτη ατμοσφαιρική μελωδία που άρχιζε με το μελαγχολικό μπασάκι) κι αυτή ήταν αδικαιολογήτως απούσα στα pc. To συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν από αυτά που έπαιζες τότε μόνο αν είχες Amiga ή ST(E).

To Lost Patrol ανήκει στην αγαπημένη μου κατηγορία παιχνιδιών...εκείνα που δεν ανήκουν σε κάποια κατηγορία παιχνιδιών. Όπως και όλα τα άλλα μεγάλα σουξέ που είχαν κάνει την Amiga 'βασίλισσα' τότε (Pirates, Defender of the Crown και άλλα πολλά που έχουν φιλοξενηθεί βεβαίως-βεβαίως από το Flashback), το Lost Patrol είχε στοιχεία action, strategy, adventure και role-playing. Ένα αληθινό 'υβρίδιο' που φαινόταν να μην δίνει σημασία στις ταμπέλες που βάζουν οι άνθρωποι σε αντικείμενα, καταστάσεις και πρόσωπα γύρω τους (μια πραγματικά ενοχλητική συνήθεια παρεμπιπτόντως). Όχι...το Lost Patrol ήταν απλά το Lost Patrol.

Το σενάριο του παιχνιδιού, ακόμα και αν δεν το ξέρατε, πιστεύω να το συμπεράνατε από τα πρώτα δύο τμήματα: σε έναν παράλογο πόλεμο, στη μέση μιας ζούγκλας-τρέλα, εφτά άντρες πρέπει να περάσουν 58 μίλια γεμάτα με στρατιώτες, στρατόπεδα, παγίδες, ναρκοπέδια, ενέδρες και τρομερές παγίδες μέχρι να φτάσουν την ασφάλεια της αμερικανικής βάσης. Κι εσείς πρέπει να τους οδηγήσετε, παίρνοντας τον ρόλο του λοχία Weasel- να κάνετε τις σωστές αποφάσεις, να δείτε ποιος είναι ο κατάλληλος άντρας για κάθε δουλειά και να είστε πάντα μα πάντα προσεκτικοί.

Ποιες είναι οι σωστές αποφάσεις; Α, δεν είναι πολλά πράγματα: να προσέχετε τις μερίδες φαγητού και την ξεκούραση των αντρών, το ηθικό τους (ούτε που θυμάμαι πόσες φορές μου είχε αυτοκτονήσει ο άμοιρος ο Bloch!) και τα πυρομαχικά που είναι φυσικά υπερπολύτιμα. Να χαράξετε την σωστή πορεία στον χάρτη και να κινείστε με την ταχύτητα που σας συμφέρει πάντα, βασιζόμενοι στις αναφορές των δύο ανιχνευτών για τις περιοχές γύρω σας. Να αφήσετε πίσω σας παγίδες (και αν ναι, να αποφασίσετε τι είδους παγίδες) για να αποθαρρύνετε περίπολα. Και να μην απογοητεύεστε που η βάση που πρέπει να φτάσετε είναι πάντα τρεις οθόνες μακριά! Και αυτά ήταν τα αναμενόμενα...πολλές φορές όμως έπρεπε να αποφασίσετε για κάτι που εμφανιζόταν από το πουθενά: να πείτε σε κάποιον μικρόσωμο να τρυπώσει σε ένα άνοιγμα που βρήκατε ή να ρίξετε πρώτα χειροβομβίδες μέσα; Να ανακρίνετε βίαια έναν γέροντα που συναντάτε σε ένα χωριό ή να του μιλήσετε φιλικά; Και αν του μιλήσετε, τι θα του πείτε;

Πέρα από σκέψεις και αποφάσεις, υπάρχουν φυσικά και οι σωστές κινήσεις...η δράση. Η σκηνή με τον sniper ήταν η πρώτη φορά που εμφανιζόταν τόσο σωστή η δράση από την σκοπιά του ελεύθερου σκοπευτή σε παιχνίδι: μέσα από τον τηλεσκοπικό φακό του όπλου, έπρεπε να σαρώσετε με υπομονή αλλά και ταχύτητα τις σκοτεινές γωνίες του χωριού για να βρείτε και να σκοτώσετε τους οχυρωμένους σκοπευτές που σας πυροβολούσαν. Όταν έπεφτε ολόκληρος ο λόχος πάνω σας πιο μετά, έπρεπε να τα βάλετε πέρα με χειροβομβίδες και πολυβόλα, ξεπροβάλλοντας ανά διαστήματα από την τρύπα που σας είχαν καθηλώσει...ανάσα δεν έπαιρνα μέχρι να τελειώσει το συγκεκριμένο sequence. Άλλη σκηνή ήταν που έπρεπε να υπολογίσετε σωστά την απόσταση από τους κρυμμένους VC στους θάμνους και να τους σκοτώσετε με χειροβομβίδες και άλλη μια εκείνη όπου τα λέγατε ένας με έναν, πεζοναύτης των ΗΠΑ με VC μέσα στην ζούγκλα, σε μια σκληρή μάχη σώμα με σώμα. Και τέλος, υπήρχε και η σκηνή στο ναρκοπέδιο όπου έπρεπε να αφοπλίσετε μια-μια τις νάρκες, δοκιμάζοντας προσεκτικά το έδαφος γύρω τους.

Όλα αυτά μέσα από ένα πάρα πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό παιχνίδι. Πού και πού έπεφτε μια από τις 28 (μετρημένες!) οθόνες που έμοιαζαν με μικρούς πίνακες τότε κι έκαναν το παιχνίδι απίστευτα ατμοσφαιρικό...το σούρουπο με τον ψαρά και την βάρκα, οι στρατιώτες με τα σακίδια φορτωμένοι μέσα στον ήλιο, το γαλήνιο γαλαζωπό ποτάμι, οι αγρότες που θερίζουν τα στάχυα... Σε ορισμένα σημεία θυμάμαι, υπήρχαν και μερικά μαυρόασπρα digitized βιντεάκια που έδειχναν τους άντρες σας να προχωρούν μέσα στην ζούγκλα. Μεγάλη απόλαυση εκείνα τα εντυπωσιακά βιντεάκια...

ΤΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ
Ατμοσφαιρικό (κινηματογραφικό θα έλεγα καθώς σκέφτομαι Platoon, Hamburger Hill, Thin Red Line, Apocalypse Now, Deerhunter και τόσες άλλες αξέχαστες ταινίες που με σημάδεψαν) και πρωτοποριακό, το Lost Patrol είναι ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα μου. Ήταν τότε τόσο δύσκολο που είχα φτάσει μόνο μέχρι τη μέση του χάρτη. Μια μέρα όμως θα τα καταφέρω. Και ο πόλεμος θα έχει τελειώσει...οι VC θα είναι σκιές του παρελθόντος και η ζούγκλα μόνο μια θολούρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Και θα φιλήσω τις κορούλες μου και θα είμαι ευτυχισμένος που την έβγαλα ζωντανός από το Ναμ...

4 comments:

  1. Το κοινό απαιτεί: Rogue, Elite, Dungeon Master.

    ReplyDelete
  2. ...Μόλις είδα ότι το Dungeon Master υπάρχει... sry

    ReplyDelete
  3. Rogue και DM είναι ανεβασμένα :) Τo Elite ήταν το πρώτο Flashback, δεν βρίσκω το αρχείο κειμένου, θα πρέπει να το ξαναγράψω.

    Αλλά για τον παλιοφιλο με τα φαρδιά παντελόνια και την μιτόγκα, κάτι θα κάνουμε ;)

    ReplyDelete

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ


1- Πατήστε σε μία από τις εικόνες, στην αριστερή στήλη
2- Διαβάστε
3- Αφήστε comment
4- Goto 1

Αν βρω χρόνο και δω ενδιαφέρον, θα ανεβάσω κι άλλα :) :)

Elite- Νόστιμοι ποιητές από το παρελθόν
Dungeon Master- Μπουσουλώντας στα μπουντρούμια
King's Quest- Φιλόδοξος νέος, αναζητεί στέμμα
Pirates- Πειρατικά αποκόμματα
Ultima- Αρχές, αξίες κι αρετές
Another World- Σε άλλο κόσμο ή στην φωλιά του κούκου;
Rogue- Τυχαία, γραμματιζούμενα γράμματα
Zork- Το λευκό σπίτι και τα αραχνιασμένα ντουλάπια
Defender of the Crown- Το Στέμμα και πώς να το υπερασπιστείτε
The ancient art of war- Παιχνίδια πολέμου κι έντεχνες επιθέσεις
Bard's Tale- Ο πράσινος βάρδος και η επιστροφή του ουίσκι
Lemmings- Αβασάνιστα, άσπρα κι άμυαλα
Shadow of the beast- Το κτήνος χτυπάει πάντα τρεις φορές
Pool of radiance- Η Ραδιενεργός λίμνη και τα χρυσά κουτάκια
Sim City- η πιο SIMαντική γένεση
Rick Dangerous- Η πλατφόρμα που εκδικείται κι ο κίνδυνος που δεν σώζει
Golden Axe- Το τσεκούρι πάνω στην οχιά θα πέσει
Speedball- Ανατροπή και θάνατος
Corruption- Διεφθαρμένες μαγνητικές περγαμηνές
Lost patrol- Πράσινη κόλαση και χαμένα παλικάρια
Civilization- Ο πολιτισμός του ενός ακόμα γύρου
Leisure Suit Larry- Πτυχιούχος Καρδιοκατακτητής παραδίδει μαθήματα σε παγκάκι
Street fighter- Η κληρονομιά του πρώτου πολεμιστή
Below the root-Ο μαγικός δενδρόκοσμος της Σοφίας και το Χαμένο Παιδί
Eye of the Beholder- Η τριλογία του μεγάλου ματιού
Head over Heels- Ζιγκ-Ζαγκ, Πόδια και Κεφάλι
Dune- Άμμος, Σκουλήκια και Δύο Φεγγάρια
Tron- Retronorton
Zak McKracken- Πώς να κερδίσετε το λαχείο και να σώσετε τον κόσμο
Heroes of the Lance- Οι ήρωες που βγήκαν από τους θρύλους
Total Eclipse- Πυραμίδα, Λειψυδρία, Κλειστοφοβία και Παγίδες
Quest for Glory- Ποιος θέλει να γίνει ήρωας;