Monday

TRON

ReTroNortoN
(Αρχική δημοσίευση: Ιούλιος - Αύγουστος 2003, Computer Games Magazine #36)

To Tron είναι από τις ταινίες που έχουν φτάσει ένα ανυπέρβλητο cult status με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο... όπως έκανε και το Bladerunner ή η τριλογία του Star Wars κι άλλες παλιές, καλές cyberpunk παραγωγές, έτσι και αυτή η ταινία της Disney τυγχάνει αντικείμενο λατρείας από tech-freaks, game- gurus και geeks ανά τον κόσμο... αλλά κι από εμάς. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που χρησιμοποιούσε σε τόσο μεγάλο βαθμό computer animation και η πιο χαρακτηριστική μιας πειραματικής εποχής που έδειχνε τις πρώτες τάσεις του κόσμου προς τα arcades στις αρχές της χρυσής δεκαετίας των eighties, το Tron παρουσίασε μερικές ιδέες, ορισμούς και αντιλήψεις στο ευρύ κοινό που μέχρι τότε μόνο μια χούφτα πολύ ψαγμένων hackers γνώριζαν. Από εκεί και μετά όμως, περισσότεροι θα ήξεραν τι είναι η ΑΙ, οι δίοδοι και τα mainframes... και γιατί ένα bit μπορεί να λέει μόνο 'Ναι' ή 'Όχι'.


Περιληπτικά (γιατί με παιχνίδια ασχολούμαστε, όχι με ταινίες- μην ξεχαστούμε και παρασυρθούμε!) να υπενθυμίσουμε ότι η ταινία κυκλοφόρησε το 1980 και πρωταγωνιστούσε ένας
πιτσιρικάς, τότε, Jeff Bridges αλλά και οι Bruce Boxlietner (του Babylon 5) και David Warner (γνωστός στους υποψιασμένους trekkies από τα Star Trek 5 και 6). O Flynn είναι ένας υπερ-χάκερ που προσπαθεί να μπει μέσα στον υπολογιστή ενός πρώην συνεργάτη που τον εκμεταλλεύτηκε και του έκλεψε τα πέντε παιχνίδια που είχε γράψει (Space Paranoid το ένα από αυτά!) για να βγάλει λεφτά εις βάρος του. Σκοπός του είναι να βρει τα αρχεία που αποδεικνύουν ότι αυτός είναι ο αληθινός δημιουργός του παιχνιδιού και ότι αυτός έπρεπε να είναι εκείνος με τις γεμάτες τσέπες από τα έσοδα των πωλήσεων. Το ενδιαφέρον φυσικά είναι ότι ο υπολογιστής (που λέγεται Master Control Program ή αλλιώς MCP) έχει αποκτήσει δική του αυτόνομη νοημοσύνη και σατανική βούληση (θέλει μάλιστα να Κατακτήσει τον Κόσμο... μπες στην σειρά κι εσύ!). Ο Flynn λοιπόν κάνει τα μαγικά του και 'μπαίνει' μέσα στον υπολογιστή (μαζί με την πρώην του και τον νυν της), μεταμορφωμένος σε ένα πρόγραμμα. Και τώρα φυσικά πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια-παιχνίδια μέχρι να καταφέρει να εξοντώσει τον κακό υπολογιστή (με την βοήθεια του TRON, ενός απόλυτα ψαρωτικού προγράμματος ασφάλειας...πως λέμε NORTON). Μια από αυτές τις σεκάνς δράσης ήταν και τα περίφημα lightcycles: ψηφιακά οχήματα σαν μοτοσυκλέτες που αφήναν ίχνη-τείχη με τις ουρές τους- καταστροφικά για όποιον έπεφτε πάνω τους. Υπήρχαν φυσικά πολλές άλλες εντυπωσιακές σκηνές με εφφέ απίστευτου κάλλους για εκείνη την εποχή (οι δίσκοι, τα τοπία και τα άλλα προγράμματα), αλλά τα lightcycles είχαν κλέψει την παράσταση.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία της ταινίας, σε όλες μα όλες τις πλατφόρμες (από υπολογιστές μέχρι κονσόλες και από κεντρικούς mainframes μέχρι arcades) εμφανίστηκε κάποια έκδοση του παιχνιδιού με τα lightcycles. Σε κάποιες μπορούσαν να παίξουν μέχρι και τέσσερα άτομα (σφαγές στο πληκτρολόγιο!), άλλες είχαν turbo mode και ένα σωρό άλλα δευτερεύοντα διακοσμητικά στοιχεία: το coin-op 'τραπέζι' είχε μάλιστα άλλα τρία mini-games εκτός από τα lightcycles. Παντού όμως, η βασική ιδέα είναι η ίδια, που ακολουθεί πιστά την ταινία: πρέπει, μέσα σε μια αρένα περιορισμένων διαστάσεων να μην πέσετε στο ίχνος που αφήνει ο αντίπαλος, ούτε στο δικό σας, ούτε σε κάποιον τοίχο- κάνοντας παράλληλα το έργο του αντιπάλου σας όσο πιο δύσκολο γίνεται (με κοφτές στροφές μπροστά του για να πέσει πάνω στο ίχνος σας, με το να τον στριμώχνετε στον τοίχο κι άλλα κολπάκια). Απλό, Εθιστικό, Retro, Tron.

To TRON σήμερα ζει και βασιλεύει...πότε ήταν η τελευταία φορά που παίξατε Φιδάκι στο κινητό; Ή μήπως δεν έχετε παρατηρήσει τις ομοιότητες μέχρι τώρα; Η Disney Interactive επίσης ετοιμάζει ένα 'first person action shooter' με όνομα TRON 2.0 που φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό και περιλαμβάνει φυσικά πολλά περισσότερα πράγματα από δύο lightcycles σε ένα μικρό ταμπλό. Δεν πρόκειται για remake αλλά για sequel: το στόρι έχει να κάνει με μια εξελιγμένη ΑΙ που ονομάζεται Ma3a (δημιούργημα του Alan Bradley που είχε φτιάξει τον TRON είκοσι χρόνια πριν) την οποία όλοι ψάχνουν για τους δικούς τους λόγους. Όταν ο μπαμπάς εξαφανίζεται, ο γιός του Jet υποψιάζεται το χειρότερο και μπαίνει μέσα στον 'κόσμο του υπολογιστή' για να βρει απαντήσεις. Αυτά όλα εγκυκλοπαιδικά.

Το Τron σαν παιχνίδι, δεν έχει βέβαια το βάθος που έχουν τα άλλα 'παλιά και καλά' που μας έχουν απασχολήσει στην στήλη του Flashback. Θέλω να πω...όλη η περιγραφή του gameplay μου πήρε κάτι λιγότερο από μια παράγραφο! Αλλά αυτή την φορά δεν μιλάμε μόνο για το gameplay ενός παιχνιδιού αφού λόγω αντίκτυπου στην κοινωνία και αν μην τι άλλο επαναστατικά εικαστικής cyber-διάθεσης (δείτε την ταινία αν δεν το έχετε κάνει ήδη), το 'φαινόμενο' Tron έχει σίγουρα την δική του ξεχωριστή θέση στο οικοσύστημα των retro-games. Ίσως να είναι το υπόβαθρο της απίστευτα καινοτόμου ταινίας που την συνόδευε από κοντά- η Disney στην διαφημιστική της εκστρατεία τότε έγραφε στα πόστερ της "See the movie. Play the game". Ίσως επειδή περισσότερο από τον κύριο Pac-Man οι εικόνες αυτού του πολύχρωμου, φουτουριστικού κόσμου να είναι συνυφασμένη με τις αντιλήψεις μιας κοινής γνώμης στις αρχές του 80 που απορούσε με το νέο φαινόμενο του video game art ('Μα τι είναι αυτά τα πως-τα-λενε...τα κουμπιούτερ; Τι κάνουν; Τι έχουν μέσα τους; Και τι είναι όλες αυτές οι χρωματιστές γραμμές;') Δεν έχει σημασία. Το Tron ανήκει σε αυτή την σελίδα.

4 comments:

  1. Βασικά το Tron 2.0 βγήκε το 2005:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tron_2.0_(video_game)

    ReplyDelete
  2. Κοίτα πάνω πάνω, αριστερά... εκεί που λέει ότι είναι παλιά τα κείμενα αυτά.... :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:30 PM

    http://armagetronad.net/screenshots.php - new lightcycle!

    ReplyDelete
  4. Tron legacy coming to theaters in 2010
    http://www.youtube.com/watch?v=6HcsDc_9LX8

    ReplyDelete

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ


1- Πατήστε σε μία από τις εικόνες, στην αριστερή στήλη
2- Διαβάστε
3- Αφήστε comment
4- Goto 1

Αν βρω χρόνο και δω ενδιαφέρον, θα ανεβάσω κι άλλα :) :)

Elite- Νόστιμοι ποιητές από το παρελθόν
Dungeon Master- Μπουσουλώντας στα μπουντρούμια
King's Quest- Φιλόδοξος νέος, αναζητεί στέμμα
Pirates- Πειρατικά αποκόμματα
Ultima- Αρχές, αξίες κι αρετές
Another World- Σε άλλο κόσμο ή στην φωλιά του κούκου;
Rogue- Τυχαία, γραμματιζούμενα γράμματα
Zork- Το λευκό σπίτι και τα αραχνιασμένα ντουλάπια
Defender of the Crown- Το Στέμμα και πώς να το υπερασπιστείτε
The ancient art of war- Παιχνίδια πολέμου κι έντεχνες επιθέσεις
Bard's Tale- Ο πράσινος βάρδος και η επιστροφή του ουίσκι
Lemmings- Αβασάνιστα, άσπρα κι άμυαλα
Shadow of the beast- Το κτήνος χτυπάει πάντα τρεις φορές
Pool of radiance- Η Ραδιενεργός λίμνη και τα χρυσά κουτάκια
Sim City- η πιο SIMαντική γένεση
Rick Dangerous- Η πλατφόρμα που εκδικείται κι ο κίνδυνος που δεν σώζει
Golden Axe- Το τσεκούρι πάνω στην οχιά θα πέσει
Speedball- Ανατροπή και θάνατος
Corruption- Διεφθαρμένες μαγνητικές περγαμηνές
Lost patrol- Πράσινη κόλαση και χαμένα παλικάρια
Civilization- Ο πολιτισμός του ενός ακόμα γύρου
Leisure Suit Larry- Πτυχιούχος Καρδιοκατακτητής παραδίδει μαθήματα σε παγκάκι
Street fighter- Η κληρονομιά του πρώτου πολεμιστή
Below the root-Ο μαγικός δενδρόκοσμος της Σοφίας και το Χαμένο Παιδί
Eye of the Beholder- Η τριλογία του μεγάλου ματιού
Head over Heels- Ζιγκ-Ζαγκ, Πόδια και Κεφάλι
Dune- Άμμος, Σκουλήκια και Δύο Φεγγάρια
Tron- Retronorton
Zak McKracken- Πώς να κερδίσετε το λαχείο και να σώσετε τον κόσμο
Heroes of the Lance- Οι ήρωες που βγήκαν από τους θρύλους
Total Eclipse- Πυραμίδα, Λειψυδρία, Κλειστοφοβία και Παγίδες
Quest for Glory- Ποιος θέλει να γίνει ήρωας;